Tietoa aiheesta

Tiesitkö, että ahmiminen voi olla riippuvuus? Hallitsemattomasta syömisestä voi kuitenkin toipua, jolloin elämässä vapautuu aikaa ja voimavaroja muille asioille. Tästä osiosta löydät tietoa ruokaan ja syömiseen kohdistuvasta riippuvuudesta, toipumistarinoita ja vinkkejä muutokseen sekä testin, jonka avulla voit selvittää kärsitkö syömiseen kohdistuvasta riippuvuudesta.

Ruoka ja riippuvuus

Hallitsematonta ja pakonomaista syömistä, ahmintaa tai jatkuvaa napostelua, jojoilua liikasyömisen ja laihduttamisen välillä, tunnesyömistä. Ruokaan ja syömiseen kohdistuva riippuvuus on toiminnallinen riippuvuus, joka voi ilmetä esimerkiksi edellä mainituilla tavoilla. Hallitsemattomasta syömisestä voi kärsiä vaikkei olisi ylipainoinen. Pakonomainen syöminen voi aiheuttaa kaikille merkittäviä fyysisiä ja psyykkisiä terveyshaittoja.
Lue lisääUseita erivärisiä sateenvarjoja ilmassa alhaalta päin kuvattuna.

Toipumistarinoita

“Tärkein ahaa-elämys on ollut olla itselleni armollinen. Olen lopettanut laihduttamisen ja opetellut ruokarytmin. Parhaan avun olen löytänyt vertaistuesta”, kertoo Lotta, jonka ensimmäinen muisto hallitsemattomasta syömisestä on jo ajalta ennen koulua. Ongelmat kotona johtivat syömisen salailuun ja lopulta ahmimiseen.
Lue ryhmäämme osallistuneen Lotan tarinaHarmaat Converse-kengät ilman nauhoja puulattialla.

Toipuminen

Kahdeksan keinoa muutokseen. Ruokaan ja syömiseen kohdistuvasta riippuvuudesta toipuminen vaatii omien ajattelu- ja toimintatapojen tarkastelua. Muutos vie aikaa, joten sinnikkyyttä tarvitaan. Motivaatiota voi hakea esimerkiksi kysymällä itseltään missä olen tunnin, päivän, viikon, kuukauden ja vuoden kuluttua, jos jatkan nykyistä syömiskäyttäytymistäni. Haluanko jatkaa nykyiseen tapaan vai olenko valmis muutokseen?
Lue lisääErivärisiä kyniä valkoisessa purkissa, tausta vaaleansininen.

Testaa ruokariippuvuutesi

Millainen suhde Sinulla on ruokaan ja syömiseen? Vastaamalla rehellisesti väittämiin voit selvittää kärsitkö hallitsemattomasta syömisestä.
Tee testiKahden ihmisen kävelevät jalat tiellä, jota ympäröi puistomaisema.