Ruoka ja riippuvuus

Hallitsematonta ja pakonomaista syömistä, ahmintaa tai jatkuvaa napostelua, jojoilua liikasyömisen ja laihduttamisen välillä, tunnesyömistä. Ruokaan ja syömiseen kohdistuva riippuvuus on toiminnallinen riippuvuus, joka voi ilmetä esimerkiksi edellä mainituilla tavoilla.

Reaktiot toiminnallisissa riippuvuuksissa ovat samankaltaisia kuin päihteitä nautittaessa: riippuvainen henkilö tuntee voimakasta halua tai pakkoa riippuvuuden kohdetta kohtaan sekä vaikeutta lopettaa kyseistä toimintaa kielteisistä seurauksista huolimatta.

Hallitsematon syöminen kohdistuu erityisesti runsaasti sokeria ja rasvaa (esimerkiksi suklaa, jäätelö, keksit) tai nopeita hiilihydraatteja, rasvaa ja suolaa (esimerkiksi perunalastut ja pikaruoka) sisältäviin ruokiin. Riippuvuuteen liittyy usein salailua ja häpeää – moni syö yksin.

Ahminnasta voi kärsiä vaikkei olisi ylipainoinen. Hallitsematon syöminen voi aiheuttaa kaikille merkittäviä fyysisiä ja psyykkisiä terveyshaittoja.

Hallitsemattoman syömisen taustalla on usein pahaa oloa ja ongelmia, joita yritetään paeta, lievittää tai ratkaista syömällä pakonomaisesti. Ahminnan taustalla voi olla esimerkiksi häpeää, tukahdutettuja tunteita, kyvyttömyyttä asettaa omia rajoja tai ilmaista itseään. Kyseiset ongelmat saattavat juontaa juurensa jo lapsuudesta – esimerkiksi perheen tunneilmapiiristä. Käsittelemättöminä ongelmat voivat siirtyä sukupolvelta toiselle.