Ruoka ja riippuvuus -hanke 2018–2020

Ruoka ja riippuvuus -hanke (2018-2020) tulee päätökseensä tässä kuussa. Koska hankkeen toiminta loppuu, on aika tehdä katsaus viimeiseen kolmeen vuoteen.
Ruoka ja riippuvuus -hanke 2018–2020

Mitä me hankkeessa työskentelevät olemme hallitsemattomasta syömisestä oppineet? Minkälaista apua ryhmiimme osallistuneet ovat saaneet? Hankkeen ohjaajat Sanna, Marianne, Suvi ja Jutta haluavat myös jokainen osaltaan kiittää kuluneista yhteisistä vuosista. Loppuun jaamme vielä vinkkejämme siitä, mistä apua hallitsemattomaan syömiseen voi jatkossa saada.

Mitä olemme hallitsemattomasta syömisestä oppineet?

Olemme tarkastelleet hallitsematonta syömistä toiminnallisena riippuvuutena. Useimmat kohtaamamme ihmiset, jotka kärsivät hallitsemattomasta syömisestä, tunnistavat toiminnassaan riippuvuuden piirteitä. Moni saa apua ajatuksesta, että kyseessä on riippuvuus, josta voi toipua. Lisää ajatuksistamme riippuvuudesta voi lukea täältä.

Toipuminen edellyttää keskittymistä sekä syömiskäyttäytymiseen että ongelman psykologisiin syihin.

Mitä tämä sitten konkreettisesti toipumisen kannalta tarkoittaa? Me olemme hankkeessamme oppineet, että toipuminen edellyttää keskittymistä sekä syömiskäyttäytymiseen että ongelman psykologisiin syihin. Syömiskäyttäytyminen tarkoittaa esimerkiksi säännöllistä ja tietoista syömistä. Psykologisia syitä voivat olla tunnesäätelyn ongelmat tai turvattomuuden tunne. Näihin pääsee käsiksi vain turvallisessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä, jossa on mahdollista mennä pintaa syvemmälle. Tämä onkin aina ollut järjestämiemme ryhmien tärkein tavoite.

Minkälaista apua ryhmistämme sai?

Ryhmien turvallinen ilmapiiri sekä ryhmään kuuluva 3-6 kuukauden verkkovalmennus kotitehtävineen ja säännöllisine videotapaamisineen ovat tuottaneet tulosta. Mittasimme BES-syömistapakyselyillä ryhmiimme osallistuneiden syömiskäyttäytymistä ennen ja jälkeen ryhmän. Kyselyiden tulokset osoittavat, että ahmintakäyttäytyminen väheni osallistujilla keskimäärin 35 prosenttia. Ryhmän alkaessa osallistujilla oli keskimäärin kohtalainen ahmimistaipumus ja ryhmän päättyessä ahmimistaipumusta ei enää ollut.

Ohjaajat kiittävät

"Ruoka ja riippuvuus -hanke on syntynyt halusta auttaa hallitsemattomasta syömisestä kärsiviä ja tuoda riippuvuusnäkökulmaa syömisen haasteiden kentälle. Hanke on ollut minulle työ huikean seitsemän vuoden ajan. On ollut upeaa matka olla perustamassa hanketta ja nähdä kaikki se kehitys, mikä vuosien aikana on tapahtunut. Viimeiset reilut kaksi vuotta olen ollut pääasiassa kotona perhevapaalla ja vaikuttamassa enemmän hankkeen taustavoimissa. Olen hurjan kiitollinen siitä, että olen saanut olla kasvamassa ja kehittymässä ammattilaiseksi tässä joukossa. Ja hienointa työssä ovat olleet kaikki matkan varrella kohdatut ihmiset. Jari Sarasvuon lainaus kiteyttää hyvin omat kokemukseni ja tunnelmani: ’Kun rakastaa sitä, mitä tekee, on helppo rakastaa niitä ihmisiä, joiden kanssa työtä tekee. Ja siitä on enää pieni matka siihen, että rakastaa niitä ihmisiä, joiden vuoksi työtä tekee.’ " Sanna

Sanna Runsala syksyisessä ympäristössä
Sanna Runsala rakastaa sitä, mitä tekee.

”Ohjaajana on valtava etuoikeus saada kulkea rinnalla niissä elämänmuutoksissa, joita ryhmissämme näkee. Sydäntä lämmittää erityisesti, kun huomaa ryhmään osallistuvien ahaa-elämykset ja siinä hetkessä pieniltä tuntuvat muutokset, jotka todellisuudessa ovat valtavia, koska ne yksi kerrallaan muuttavat elämän suuntaa. Lämmin kiitos kaikille vuosien varrella toimintaamme osallistuneille! Iso kiitos myös kaikille työkavereille, hankkeemme ohjausryhmälle ja muille yhteistyökumppaneille.” Marianne

Marianne Luojolan sydäntä lämmittää erityisesti ryhmiin osallistuvien ahaa-elämykset.

"Olen tykännyt kovasti työni sisällöstä ja monipuolisuudesta. Työreissuja on kuluneina vuosina ollut ympäri Suomea aina koulutusmatkoista vertaistukiviikonloppuihin ja erilaisiin tapahtumiin. Osa työstä on puolestaan tapahtunut verkossa. Monen monta mieleen painuvaa tapahtumaa sekä upeita ja rohkeita ihmisiä on näiltä vuosilta jäänyt mieleen." Suvi
Lisää Suvin ajatuksia työstä Ruoka ja riippuvuus- hankkeessa pääset lukemaan tästä blogista.

Suvi Björkqvistin mieleen on jäänyt monen monta upeaa ja rohkeaa ihmistä.

"Kuluneet kolme vuotta hallitsemattoman syömisen äärellä ovat olleet äärimmäisen antoisia ja opettavaisia. Erityisellä lämmöllä muistelen kaikkia kohtaamisia niin ryhmissämme mukana olleiden henkilöiden kuin yhteistyötahojen kanssa. Olen kiitollinen siitä, että olen päässyt näkemään niin monen rohkean ja upean ihmisen muutosmatkaa. Lisäksi olen kiitollinen siitä, että olen saanut kehittää omaa ammattiosaamistani ja kasvaa tässä ihanassa ja turvallisessa tiimissä. Oliver Wendell Holmesin sanoin: ’Mieli, jonka uusi kokemus on kerran laajentanut, ei koskaan palaa vanhoihin mittoihinsa.’ ” Jutta

Jutta Salmela muistelee erityisellä lämmöllä kohtaamisia ryhmissä ja yhteistyötahojen kanssa.

Mistä jatkossa apua

Jos kamppailet hallitsemattoman syömisen kanssa, suosittelemme että haet apua. Yhdessä vertaisten ja/tai ammattilaisten kanssa toipuminen on todennäköisempää kuin yksin taistellen. Mahdollisia avun tarjoajia ovat esimerkiksi:


⦁ Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto sekä muu ammattiapu
Ähky verkkopalvelu
Syömishäiriöliitto
OA (Nimettömät Ylensyöjät)
Naisten kartano
⦁ Mielenterveystalon Irti Ahminnasta – itsehoito-ohjelma